Bonden och Vinlådan nr 48

Maceration nr 4

6 underbara viner som fått sina vackra färger i samspel med sina skal, det vi accepterat som termen skalmacererat vin. 

Låter man musten av gröna druvor jäsa i kontakt med sina skal så skapas ett vin oranget i färgen & gör man det kort tid med blåa druvor så skapas rosévin. 
  • Scheriöl rosato, djupt, komplext rosé på favoritdruvan Freisa ifrån Monferrato i Piemonte. Inte ditt vanliga balkongrosé. 
  • Orange de Noirs en av portföljens trotjänare. Klurigt nog är det ett orangefärgat vin men gjort på blåa druvor. Resultatet är ett fräscht vaxigt vin med bra bett i syran & djup, lång eftersmak en suverän matspelare som höjer stämningen på de flesta middagar. 
  • Epiphenomene Celeste ifrån Les Cave des Nomades i Roussillon. Grenache gris & Chardonnay skalmacererat i 7 dagar. Smakrik djup frukt med myriander av nyanser ett vin som utmanar & utvecklas från första klunken till den sista. 
  • Buchertberg weiss, en field blend på en uppsjö av lokala druvor ifrån Steiermark och Gottfried Lamprecht. Idèen är att skörda druvorna tillsammans, pressa druvorna tillsammans & låt dem jäsa med sina skal tillsammans i cirka 10 dagar. Fruktigt, lätt salt, packat med mineraler och finess, örtig lång finish. 
  • Konkret weiß ifrån Meinklang i Burgenland, tropisk känsla i det elektriska vinet på Traminer, lång skalkontakt och jäst på amfora. 
  • Metamorphika Muscat, amfora jästa druvor som varit med sina skal i nästan 2 veckor, aromatiskt och tropiskt, perfekt balanserat med sin läskande syra. Vinmakare Joan Franquet i Katalonien hans egendom heter Costador & jag är mycket stolt över att representera hans fantastiska viner. 

Priset för lådan är 1795:- och beställs i vanlig ordning igenom Systembolagets privatimport. 

Till bolag utanför Malmö tillkommer 200:- för säkert emballage + snabb frakt.